Lichiorul de gutui

De pe la începutul lui noiembrie pana pe la jumătatea lunii, la Posada e vremea gutuilor iar anul ăsta am zis sa ieșim din zona dulceții, compotului și a gutuilor caramelizate acompaniate de cotlet de porc (asta este o mare delicatesă dacă iți place combinația dulce acrișoară a mâncărurilor cu fructe) și sa încercăm varianta de lichior de gutui. Zis și făcut.

Am avut 3 tipuri de gutui, care sa fi cântărit cam 1,5 kg, le-am șters bine de puf, le-am spălat pe îndelete și apoi, pe câteva dintre ele, le-am tăiat bucăți  mici iar pe altele le-am dat pe răzătoare. Pe măsură ce puneam în damigeană de sticla gutuile tăiate mai adăugam din când în când și câte un strat de zahar. Am avut cam 4 straturi de zahar, 2 de zahar alb, 2 de zahar brun (care are un gust mai interesant, aduce un pic a caramel). Cam cât au cântărit gutuile cam atât zahar am pus. Cam 1,5 kg.

Am mai adăugat, printre straturile de gutui rase sau tăiate cubulețe, câteva frunze de Drusaim / Indrusaim (pentru gustul lor un pic exotic), câteva bucatele de scorțișoară (nu am exagerat pentru ca vrem ca vedeta sa rămână parfumul gutuilor) și am mai pus și câteva bucatele de coaja confiata de lămâie (bune de-ți vine sa le mănânci goale (:-))).

Am lăsat vasul câteva ore pe terasă la soare și am fost uimiți cât de repede și-au lăsat zeama gutuile. Le-am amestecat apoi sa se topească zaharul iar mâine vom pune și alcoolul peste ele. Alcool de 60 și ceva de grade. Apoi vasul va rămâne săptămâni întregi în pivniță astfel încât alcoolul sa extragă tot gustul și toată aroma gutuilor (la început îl vom mai agita un pic sa ne asigurăm ca s-a topit tot zahărul apoi îl vom lăsa în pace).

Pe la Crăciun ii vom mai adăuga ceva alcool mai moale, îl vom trage frumos în sticle demne de o așa licoare și-l vom pune cu generozitate pe masă. Despre ce gust va avea vă mai povestesc atunci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s