Inscripție pe o candelă

Sunt câteva povești pe  care le-am auzit în copilărie și care au rămas cu mine tot timpul. Una dintre ele este povestea teribilă a lui lui Constantin Brâncoveanu și a familiei lui pe care, după ce am auzit-o prima dată, l-am tot rugat pe tatăl meu să mi-o povestească iar și iar. Îmi aduc aminte că știa și o poezie pe tema asta iar eu o ascultam aproape fără să respir.

Treceam ușor peste părțile poveștii în care era vorba despre descendența voievodului pe linie paternă ce ducea la Matei Basarab și pe linie maternă la Șerban Cantacuzino sau peste faptul că era un învățat și că avusese dascăli de soi ce se îngrijiseră de educația lui aleasă.

Îmi plăceau mai mult părțile senzaționale în care povestea spunea că avea 11 copii, 4 băieți și 7 fete, că într-o bună zi, când împlinea 60 de ani de viață și 40 de ani de căsătorie, un reprezentant al sultanului a venit la curtea domnitorului, i-a pus o năframă neagră pe umăr semn al detronării lui și că apoi toată familia i-a fost dusă la Constantinopol, aruncată în închisoare și torturată pentru cedarea averii.

Ce a urmat este în general o poveste cunoscută, pe 15 august 1714, în ziua de Sfânta Maria, sultanul i-a dus în piață publică, în lanțuri și desculți, pe Constantin Brâncoveanu, pe cei 4 fii ai lui și pe omul său de încredere sfetnicul Ianache Văcărescu despre care unele surse spun că ar fi fost ginerele sau iar altele că ar fi fost de fapt fratele soției.

Li s-a dat o ultima șansă la viață cu condiția de a renunța la religia creștină și a deveni musulmani, lucru de neacceptat pentru domnitorul român. Au fost decapitați rând pe rând, cel din urmă Constantin Brâncoveanu obligat să asiste la uciderea copiilor. 15 minute ar fi durat măcelul ca apoi trupurile să le fie aruncate în apele mării pentru a se pierde cu totul urma lor. Capetele înfipte în sulițe ar fi fost plimbate câteva zile prin oraș.

Niște pescari au recuperat trupurile martirilor ce au fost înmormântate apoi la o mănăstire creștină din apropierea Constantinopolului  căreia domnitorul îi făcuse donații importante de bani în timpul vieții.

Doar până aici am știut povestea în copilărie, restul l-am aflat mai târziu.

Am aflat că după o vreme, soția și restul familiei, exilați în Asia Mică, au reușit să se întoarcă în țară, soția, Doamna Maria Brâncoveanu, reușind în 1720 să repatrieze, în secret, rămășițele domnitorului și să le îngroape în mare taină.

Nu le-a îngropat la Mănăstirea Hurezi, unde domnitorul își pregătise chiar din timpul vieții mormântul pentru că pe de o parte Oltenia era sub dominație habsburgică la acea vreme iar pe de altă parte poate ar fi  fost prea evident iar osemintele ar fi fost din nou în pericol cu sultanul care ordonase decapitarea aflat încă pe tron.

Așa că rămășițele au fost îngropate în biserica Sfântul Gheorghe din București, o altă ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. Pe piatra de mormânt n-a fost scris niciun nume, doamna Maria a atârnat însă deasupra mormântului o candelă pe care a inscripționat, cu litere mici, chirilice, mesajul că acolo este înmormântat domnitorul.

Taina s-a păstrat aproape 200 de ani, până în 1914, când, cu totul întâmplător, este descoperită inscripția de pe candelă și astfel și mormântul.

În 1934 s-a încheiat și procesul de canonizare. Unele surse istorice întreabă de ce nu s-a făcut o testare a osemintelor care ar fi putut fi comparate cu cele ale singurului nepot de fiu care, printr-o minune, a scăpat decapitării și ale cărui oseminte se cunosc. Alții spun că n-ar fi fost necesar pentru că pe una dintre vertebre se vedea clar urmă decapitării.

Oricum ar fi, de atunci încoace,  în data de 16 septembrie, în calendarul ortodox este marcată ziua sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod, cei 4 fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și Sfetnicul Ianache.

Ce poveste ! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s