Toate la timpul lor, negreșit

Îmi place Dino Buzzati, îmi plac povestirile lui scurte, un pic misterioase și un pic ciudate care în doar câteva pagini, că atât ține o astfel de povestire, te fac să treci prin tot felul de stări iar la final să zici fie un “Hai mai da-o naibii că e prea de tot”, fie un “Fir-ar să fie” sau chiar un “Doamne ferește”.

O să-ți spun acum una dintre poveștile lui, așa cum mi-a rămas mie în minte, se numește Sfinții.

Pe malul unui lac (care era însuși Dumnezeu), erau aliniate frumos, căsuțe de sfinți. Locul era generos, ori de câte ori mai apărea un sfânt se mai ridica o căsuță. Așa s-a întâmplat și cu noul sfânt din povestea noastră care a apărut pe malul lacului într-o bună zi. Procesul lui de canonizare începuse cu multi ani înainte dar, cumva lucrurile trenaseră, dosarul zăcuse pe undeva, trecuse apoi din generație în generație de aprobatori până când, într-o bună zi, cineva l-a scos din uitare și a pus pe el parafa de sfânt. Oamenii din sat își mai aminteau doar vag de el, știau că dusese o viață curată și că făcuse fapte bune, nimeni nu își mai amintea însă ce fapte.

Așa că odată pusă parafa, sfântul s-a prezentat la căsuța lui, în comunitatea de sfinți ce i-au devenit foarte dragi.

Au trecut câteva zile fericite în care un singur lucru îl nelamurea: poștașul care venea cu tolba plină de scrisori pe la alți sfinți, la el nu lăsa niciodată nimic. Nedumerit l-a întrebat pe sfântul de lângă el, un sfânt cunoscut ce provenea din aceeași zonă ca și el ce e în tolba poștașului și așa a aflat că erau scrisori cu diferite cereri sau dorințe trimise sfinților de oamenii de pe pământ care se rugau lor. “Vor veni negreșit și la tine” l-a asigurat vecinul dar după zile și zile în șir, poștașul tot nu avea nicio scrisoare.

Noul sfânt s-a gândit că trebuie să facă ceva ca să le amintească oamenilor de pe pământ de el așa că s-a decis să facă o mică minune. A ales ca într-o dimineață,  când primul om va intra în biserica din sat și se va apropia de icoană, va vedea ca ochii se mișcă.  Soarta a făcut ca nebunul satului să între primul în biserică, înspăimântat de o asemenea întâmplare a dat fuga în sat să anunțe vestea, dar cine să-l creadă?

Câțiva sfinți i-au bătut la ușă noului sfânt și i-au spus cu blândețe că așa ceva nu prea se face, că minunile se fac și ele cu un scop, nu doar ca să atragi atenția iar noul sfânt s-a rușinat și a înțeles.

După alte câteva zile s-a gândit din nou la o minune de data asta foarte mică și inofensivă, un trandafir ca niciun alt trandafir de frumos a început să crească pe mormântul lui din curtea bisericii. Îngrijitorul mormintelor l-a smuls însă înainte să apuce să înflorească crezând că e o buruiană oarecare.

Trist, s-a gândit că totuși singura soluție e o minune mare, o minune plină de sens și ce ar fi fost mai plin de sens ca a reda vederea unui orb? Când orbul satului avea să se apropie de icoana lui, vederea îi va fi redată. Zis și făcut, orbul și-a recăpătat vederea și înnebunit de bucurie a fugit în sat să dea vestea. Sătenii au năvălit în biserică și când i-au cerut orbului să spună în dreptul cărei icoane era când și-a recăpătat vederea n-a mai știut și a arătat icoana alăturată. În icoană nu era nimeni altul decât vecinul sfântului nostru. Icoana făcătoare de minuni, a fost plimbată prin tot satul, oamenii s-au închinat ei și s-au veselit. Spre seară, vecinul a bătut la ușa noului sfânt să se scuze, că el nu are nicio vină și că-i pare rău de cele întâmplate.  Noul sfânt a zâmbit și l-a invitat în căsuță, a aprins focul și a pus să fiarbă o oală cu supă. S-au așezat la povești și au tot povestit. Pe horn ieșea un firicel de fum care era însuși Dumnezeu.

(:-))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s