6 filme minunate, mai puțin cunoscute, cu profesori care schimbă viețile unor copii

Am spus că sunt filme mai puțin cunoscute pentru că nu o să mă refer la filmele minunate și în general foarte cunoscute gen: Dead poets society, Freedom Writers, Finding Forrester, Good will hunting etc.

Filmele listate mai jos ar putea figura foarte bine într-o listă numită “hidden gems” pentru că sunt cu adevărat niște bijuterii de filme.  Nu sunt din categoria filmelor comerciale ușoare și previzibile ci din cea a filmelor care nu seamănă cu altele, care nu știi cum vor evolua până la final  și care-ți rămân în minte și în suflet pentru multă vreme.

Le-am pus (oarecum) în ordinea preferințelor:

  1. Rosso come il cielo 

Un film magic inspirat din povestea lui Marco Mencacci , un important creator italian de muzică de film. La 10 ani, Marco trece printr-un accident grav în urma căruia rămâne aproape orb și, conform legii italiene de la acea data, este forțat să meargă la o școală pentru copii cu handicap. Acolo descoperă încet-încet lumea fascinantă a sunetelor dar cât de greu sau de ușor îi va fi să-și cultive noua pasiune rămâne de văzut.

  1. Daughters of Destiny 

Filmul spune povestea unui om de afaceri indian care ajuns la apogeul carierei decide să-și vândă afacerea din America și să înființeze o școală pentru cei mai săraci copii indieni, din casta de jos, a celor “de neatins”. Selectează câte un copil din fiecare familie și-i oferă acestuia educație de la 4 ani până la finalizarea liceului  pentru ca apoi să le finanțeze și facultatea. Condiția pentru fiecare copil este  să-și ajute familia și comunitatea și să încerce să rupă  cercul sărăciei și al neșansei. Este urmărită în film evoluția câtorva fete, pe parcursul a 7 ani. Minunat film (cu aer de reportaj) plin de speranța.

  1. The fencer

Un film inspirat din povestea spadasinului Endel Nedlis refugiat prin 1950 într-un sat estonian pentru a scăpa de poliția secretă rusă. Se angajează ca profesor de sport și așa, într-o doară, pune un afiș în școală anunțând lecții de scrimă fără să aibă prea mari așteptări având în vedere faptul că majoritatea copiiilor proveneau din familii extrem de sărace sau erau chiar orfani. Câți vor răspunde însă invitației lui și ce se va întâmpla cu ei mai departe rămâne să vezi. Un film încântător!

  1. Mucize

Un profesor este trimis, fără voia lui, fără familie, într-un sat izolat din Turcia profundă. Atât de izolat era satul încât profesorul a mai avut de străbătut pe jos o distanță de doi munți de unde l-a lăsat autobuzul până să ajungă la destinație.

Dar nu despărțirea de familie și distanța mare au fost problema ci faptul că acolo, în satul din munți nici măcar nu exista o școală. Omul nostru înțelege că singura soluție pe care o are este să construiască el școala iar alți bani înafară de cei strânși de el și de familia lui nu găsește. Ce se va întâmpla mai departe, cum va influența școala viețile tuturor, vei vedea. Emoționantă este și povestea unui tânăr cu handicap de care râdea întreg satul, căruia profesorul îi dă o șansă primindu-l în școala lui.

Dacă cineva m-ar ruga să descriu acest film cu doar un cuvânt aș spune: Capodoperă!

  1. Madadayo

Un film de Akira Kurosawa (minunate filmele lui!) care spune povestea unui profesor de germană aflat acum la vârsta retragerii din activitate, cândva după cel de-al doilea război mondial. Relația lui cu foștii studenți este una specială. În fiecare an ei organizează de ziua profesorului lor o petrecere, în care, conform unei legende japoneze a “batranului ce refuză să moara”, îi pun întrebarea: “Mada kai?”(ești gata?) iar răspunsul profesorului, după ce bea un pahar de bere (din ce în ce mai mic pe măsura trecerii anilor) este “Mada Dayo” (Încă nu), semn că viața merită în continuare trăită.

Cum îi sunt alături foștii elevi când profesorul se confruntă cu pierderi grele, rămâne să vezi. Este absolut emoționant.

Dacă este și acest film inspirat dintr-o poveste reală? Da, desigur!

Și acum, dacă te gândești bine, sigur ai și tu câțiva profesori pe care i-ai iubit și respectat atât de mult încât tare ai vrea să le spui  Mada dayo.

E un film de artă, mai pentru avansați (😊)

  1. Like stars on earth (Taare Zameen Par)

Din nou un film indian. Are ceva dans și ceva muzică (cum altfel?), dar o muzică ce, în general, ajută povestea. Poate lungește un pic filmul, nu mi s-a părut însă a-i reduce din farmec. Este vorba despre un copil ce nu reușește să învețe să scrie și să citească și pe care familia și școala îl presează să-și îmbunătățească performanțele. Într-o societate în care fiecare familie așteaptă de la copilul său să fie cel mai bun, un copil ce pare a se opune învățatului devine o mare problemă. Se găsește însă la un moment dat un profesor care să înțeleagă ce se întâmplă cu acest copil și să-i schimbe viața.

Ce prețioasă șansa de a îți ieși în cale un om care să aibă răbdarea să înțeleagă ce e cu tine. Tot o poveste reală și asta. Una care îți va deschide mintea și te va face să vezi altfel lucrurile. Ce să-ți dorești mai mult de la un film?

Chiar dacă am spus că nu este despre filme cunoscute lista asta, nu pot să nu las aici link-ul către poate cea mai frumoasă scenă dintr-un film: “Scena Oh Captain, my Captain” din Dead poets society. Aici

One response to “6 filme minunate, mai puțin cunoscute, cu profesori care schimbă viețile unor copii

  1. Pingback: Filme cu subiecte ciudate, inedite, unice  | Mariana Iosif's blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s