Radu, un copil…

Radu, un copil de 6 ani, a avut nesansa sa se nasca prematur la o varsta foarte critica ( in luna a 8-a) , cu circulara de cordon si s-a simtit bine pana in a 3-a zi , cand starea sa generala s-a agravat brusc, s-a declasat o hemoragie masiva digestiva si pulmonara si a facut 2 stopuri cardio-respiratorii .
A fost resuscitat si stabilizat prin transfuzie de sange si plasma si a fost trimis de urgenta la Terapie Intensiva la spitalul Budimex. In urma investigatiilor pe care le-au facut medicii de acolo, parintilor li s-a spus ca are si hemoragie cerebrala masiva (gr. IV), cu afectarea masei cerebrale in ambele emisfere si ca prognosticul lui este foarte rezervat.
Cand nimeni nu mai spera, Radu s-a agatat pur si simplu de viata si a inceput sa-si revina din semi-coma in care intrase, sa fie reactiv si sa primeasca hrana prin gavaj. Prin efortul si priceperea medicului neonatolog care l-a ingrijit , sansa minima de viata pe care o avea a devenit realitate.
Desi starea lui parea sa se imbunatateasca, a aparut o noua complicatie. Ca o consecinta a hemoragiei cerebrale s-a produs o hidrocefalie obstructiva, pentru care singura posibilitate de rezolvare a fost o operatie pe creier pentru introducerea unui dren (shunt) in scopul eliminarii constante a lichidului in exces din creier, in cavitatea peritoneala. Interventia neurochirurgicala a fost efectuata la varsta de 6 saptamani si greutatea de 2 kg ! Din fericire copilul l-a suportat bine, il are si in prezent, necesintand o prelungire periodica, odata cu dezvoltarea fizica.
Aceste suferinte teribile in perioada neonatala i-au produs sechele neurologice foarte grave. Diagnosticul medical actual este tetrapareza spastica si intarziere psiho-motorie severa.
Pentru aceasta boala nu exista tratament medicamentos, recuperarea medicala este singura sansa , dar este un proces de lunga durata care implica multa munca , rabdare si bani.
Familia lui Radu a facut eforturi deosebite pentru recuperarea lui. De la varsta de 6 luni a facut zilnic gimnastica recuperatorie , de-a lungul anilor avand progrese in mod constant insa ritmul este foarte lent datorita gravitatii afectarii cerebrale. Radu intelege si vorbeste (dar nu ca un copil de varsta lui), este vesel, afectuos si cooperant, insa deocamdata nu merge, dar incearca se ridice in 4 labe si paseste sustinut.
Rezultate foarte bune a obtinut la Clinica internationala de recuperare din Ucraina (http://www.reha.lviv.ua) o clinica specializata pentru copii cu afectiuni neuro-motorii, unde a efectuat pana acum 6 stagii de recuperare. Aici se aplica o metoda intensiva de recuperare, unica in lume si foarte eficienta, iar organizarea, conditiile si dotarile sunt la standarde foarte inalte.
Costul unui stagiu de recuperare intensiva de 12 zile este de aprox. 2000 euro, iar medicii de la clinica au recomandat 4 tratamente pe an.
Radu are sanse de recuperare, si de aceea, parintii si intreaga familie au facut eforturi deosebite pentru a putea plati aceste tratamente, insa pe termen lung , este un efort financiar pe care putine familii din Romania si l-ar putea permite.
Din pacate, in Romania se face prea putin pentru acesti copii, sunt putine centre, cu dotari minime, cu personal nemotivat, centre care nu fac fata solicitarilor, insa teoretic se face recuperare in tara, astfel incat este imposibil sa obtina sprijinul statului pentru plata acestor tratamente .
Te rog prietene, da-i o mana de sprijin lui Radu si sansa de a continua recuperarea la Clinica din Ucraina . Daca poti doneaza (nu-ti face griji ca trebuie sa donezi cine stie ce suma mare, din picul fiecaruia se pot strange banii necesari) iar daca nu poti dona incearca sa trimiti mesajul mai departe.
O cunosc pe mama lui Radu, este cea mai buna prietena din copilarie, am si scris despre ea aici, pe blog, si tocmai de aceea imi doresc mult sa o ajut. Singura nu pot face multe dar sunt convinsa ca voi, oameni dragi, puteti da o mana de ajutor!

Mesaj din partea parintilor lui Radu:

In scopul sustinerii financiare a acestor tratamente medicale , noi, parintii, am infiintat o Asociatie non-profit – Asociatia de Sprijin pentru Recuperarea Handicapului Ghita Radu Stefan si va rugam sa fiti alaturi de noi .
Ca persoana fizica ne puteti ajuta prin redirectionarea a 2 % din IMPOZITUL PE VENIT retinut pe anul 2010 pana la data de 15 mai a.c catre Asociatia noastra.
Formularul poate fi descarcat de AICI
Ca persoana juridica ne puteti ajuta acordandu-ne o sponsorizare , in limita a 20 % din IMPOZITUL ANUAL PE PROFIT, conform Legii 32/1994.

3 responses to “Radu, un copil…

  1. Ce mai face Radu?
    Eu abia acum am citit ce ai scris mai sus despre el si ma intrebam daca subiectul mai este de actualitate (si sper ca mai este).

  2. Draga Vilma, iti multumesc pentru mesaj.
    Radu face acum acupunctura la o clinica din Campina unde-l duc zilnic parintii lui. Dupa asta vor pleca in Uncraina pentru sedintele periodice de recuperare pe care le face acolo. E tare greu pentru ei dar faptul ca Radu are sanse de recuperare merita tot efortul.

  3. Draga mea verisoara,Tatiana! In mod cu totul intamplator am dat peste ac.blog al Marianei Iosif(a carei inima si ajutor…, demn de apreciat) si sincer m-a cutremurat istoricul bolii si suferintei lui Raducu si mai ales a ta, a voastra…,dar m-a si bucurat in acelasi timp, lupta pe care o duceti pentru insanatosirea cat mai grabnica a ingerasului vostru…!!!N-o lua ca pe o promisiune, dar dupa ce am sa inchei ac.mesaj, am sa fac tot ce-mi sta in putinta pentru a face cunoscut (cu tot sufletul si din toata inima mea) cazul deosebit al diagnosticului medical al lui Raducu , in speranta ca Bunul Dumnezeu cu puterea LUI va sensibiliza, va incalzi si induiosa multe INIMI… si care vor auzi „strigatul” lui RADU , dandu-i sansa de a se recupera total, de a se bucura si el de copilarie si de viitorul ce-l are in fata…, iar voua , va doresc cat mai repede posibil, lacrimi de fericire si bucurie nemarginita, sa va inunde ochii si sufletele, de al vedea pe Radu asa cum era normal sa fie… si ca, lupta vostra nu a fost in zadar! DOAMNE, AJUTA-L PE RADU!!!Steluta R.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s