„Do or Do not. There is no try.”

Parca asa zicea maestrul Yoda in Razboiul Stelelor, nu? Doamne, mare fan al acestui film am mai fost! (mai corect spus, sunt inca un mare fan!!)
Mi se intampla sa rog din cand in cand pe cate cineva sa faca un anume lucru si sa primesc raspunsul: ” Am sa incerc dar nu-ti promit nimic”, alta data mi se intampla sa recomand cuiva un anume mod de actiune si sa ma intalnesc cu raspunsul: „Am sa incerc, iti promit” si in fine ….fara sa rog sau sa cer ceva, aud oameni luandu-si angajamente de genul: „Am sa incerc sa ma schimb” sau „Am sa incerc sa ma las de fumat” sau „Am sa incerc sa-mi caut un job nou”
Acest pacatos de „Am sa incerc” pentru mine inseamna cateva lucruri:
1. O plasa de siguranta pe care o punem atunci cand nu suntem siguri ca saltul la inaltime ne va reusi. Ceva de genul: „O sa vad ce o sa fac si daca e naspha, renunt si gata”.
2. Lipsa de incredere in fortele proprii; Cand stii ce poti si ai incredere in tine nu prea te mai incurci cu incercari. Treci direct la actiune!
3. Gandirea in termeni de TREBUIE si nu in termeni de VREAU. Trebuie vine mai degraba dintr-o constrangere exterioara. Vreau vine dintr-o dorinta interioara; Daca vreau sa fac ceva fac. Ce atata „Am sa incerc”, „O sa vad ce pot sa fac” etc etc….
2. Un mod las si de 2 lei de a refuza direct ceva ce ti se cere (sa numim asta lipsa de asertivitate); Zici „O sa incerc” dar ceea ce vrei sa transmiti de fapt este: „Nici gand”;
3. Functionare cu motorul subturat, fara a arunca in lupta toata energia, toata adrenalina, toata determinarea necesare actiunii. „Am sa incerc” e doar ceva moale, o jumatate de masura invelita in plus protector.
Prima concluzie e urmatoarea: E foarte Ok sa spui NU daca nu vrei sau nu poti sa faci ceva.
Si a doua concluzie e: daca vrei sa faci ce ti se cere fa-o! Las-o balta cu am sa incerc. Nu-ti face nici tie vreun serviciu si te pozitioneaza si aiurea in ochii celorlalti.

Bine, stiu, e posibil sa existe pe aici cineva sa-mi zica: „Tu vorbesti, ma? De cate ori zici si tu „Am sa incerc?”
Oi mai zice si eu dar hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca foarte, foarte rar (:-)))
Si cum am putea incheia altfel decat cum am inceput?!..
„May the Force be with you”

6 responses to “„Do or Do not. There is no try.”

  1. Este cacacioasa exprimarae asta „daca vrei sa faci ce ti se cere – fa-o”. Si daca nu vrei s-o faci, „trebuie” „s-o faci” vrei – nu – vrei-?
    „Trebuie” „sa incerc” ” sa fac” adicalea sa tac chiar daca ma mananca.
    O sa citesc dar nu o sa mai scriu. Nu „trebuie”.
    Sau poate „uneori” pentru ca „nu se ezista – niciodata – nu-i asa?”.
    Cu drag,
    Io.

  2. Hei si asta-i teorie corporatista! De fapt vine de la dragii de Americani, cei care au lansat toate sloganele astea. Eu cred ca este omeneste sa spui am sa incerc…Este foarte posibil sa vrei sa faci ceva pentru cineva anume dar sa nu stii sigur daca-ti reuseste…si atunci spui adevarul: am sa incerc (pentru ca vreau), dar nu stiu daca pot…Ptiu fir-ar al d. am spus iarasi DAR.

  3. „Cine vrea, reuseste”. Dar, insa, totusi…

  4. Cand spunem „Am sa incerc” ceea ce facem este sa ne angajam la un efort nu insa si la un rezultat si parca zicand „Am sa incerc” avem imediat in minte un posibil esec (automat un mesaj de genul asta pleaca spre subconstient).
    In schimb, cand spunem „Am sa fac” transmitem un mesaj de succes catre subconstient.
    Uite de asta imi place mie NLP-ul, pentru ca ne arata cum ne programam pentru succes sau pentru esec.

    Nu ma pot abtine sa nu zic ca „Am sa incerc”, dupa parerea mea, e din aceeasi categorie cu „sunt putin insarcinata”. (:-)))

  5. Sustin cele spuse de tine. Mai mult, atunci cand spui „o sa incerc” cred ca trebuie tradus prin ” de fapt nu vreau sa fac asta, ci sunt obligat”, este o scuza a rezultatului prost ce va urma…caci vorba aia ti-am zic sa o sa incerc, dar nu a fost sa iasa…ghinion. Si acum schimband total discutie, partea asta cu ghinion mi-a adus aminte de poveste unei colege, vitoare mamica, din peripetiile ei cu metroul. Pe scurt, se opresete metroul, colega urca, vede un loc liber, se indreapta calm spre el, dar din spate vine vanjos(cu coatele de rigoare la purtator) un tanar ce se arunca pe scaun satisfacut si care, ridicandu-si privirea, si dand nas in burta „vadit insarcinata” graieste cu maxima naturalete GHINION! 🙂 Mi s-a parut foarte reprezentativ…vorba aia ar incerca si el sa fie politicos, dar nu ii prea iese.

  6. Eu tind sa fiu mai curand de acord cu Valentin. Cred ca modul de exprimare tine foarte mult de caracterul omului. Sunt oameni care iti spun „o sa incerc, dar nu iti promit nimic” si poti fi sigur ca incearca sa te ajute, dar nu vor sa contezi numai pe ei, pentru ca ar putea da gres si nu vor sa-ti ruineze asteptarile. Acei oameni raspund cu „nu pot” sau maximum „nu cred ca pot” atunci cand ceea ce le ceri este foarte diferit de ceea ce ar fi dispusi sa faca.
    Este omenesc sa nu iti vina sa spui „nu vreau”. Replica asta e taioasa.
    „Nu pot” este mai greu de spus – cred eu – de catre cei care chiar nu pot (pentru ca nu le place sa-si recunoasca neputinta) si mai usor de spus de catre cei care pot (si despre care se stie ca pot).
    Pe de alta parte, „vreau sa incerc sa ma las de fumat/ sa fumez mai putin, dar nu iti promit” este uneori o metoda masinala de a tempera un binevoitor pisalog. Daca stau sa ma gandesc, soacra mea este cea care m-a auzit de cele mai multe ori spunand asa.
    Pentru cei mai multi insa, cand le-am spus „incerc, dar nu iti promit”, am facut tot ce am putut si apoi le-am prezentat rezultatele: incercarile si efectele lor.
    Eu vad o nuanta: „imi propun sa incerc, dar nu iti promit”, dubiul se refera la incercare. Poate ca n-o sa incerc, pana la urma. Dar la „o sa incerc, dar nu iti promit”, promisiunea se refera la incercare, in timp ce rezultatele nu sunt garantate.
    In „am sa incerc sa ma schimb” insa nu cred niciodata. Nimeni nu se schimba fundamental; isi poate supraveghea reactiile, comportamentul, dar nu poate deveni o alta persoana.
    Multe salutari tuturor! Mariana, Stefania si Valentin, va rog sa nu va schimbati! (Pe Adi nu sunt sigura ca il cunosc).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s