Scara carierei….un concept perimat?

nu as vedea manifestandu-se tot mai puternic 2 tendinte:
Prima este legata de scaderea semnificativa a loialitatii fata de locul de munca si apropierea tot mai multor angajati de ceea ce s-ar putea numi mercenari. Pe scurt, pentru un ban in plus plec imediat. Am auzit ca se mai numesc si “jumperi” tipul asta de angajati si nici nu stiu daca e vina lor sau a companiilor care la randul lor storc lamaia cat are zeama si apoi cauta alta.
A doua este legata de prima, ba chiar deriva din ea si se refera la scaderea duratei de angajare intr-o companie. Nici vorba sa te mai gandesti sa iesi la pensie din compania unde ai intrat pe la 20 sau 30 de ani. Nici in Japonia nu mai e chiar asa…dapai la noi! Citeam deunazi ca rata medie de a sta intr-o companie este de 5-6 ani si zambesc sceptica si acum. Tind sa cred ca e si mai scurta si ca va deveni chiar si mai scurta decat cred eu.
Conceptul de scara a carierei ar putea sa ramana totusi in picioare daca ne referim la urmarirea acelorasi trepte chiar daca in companii diferite. Dar parca totusi conceptul e mai firesc legat de evolutia in cadrul unei companii, o evolutie pe care o stimulezi dar din pacate nu o si controlezi. Pentru ca tu poti doar sa fii cat de genial posibil, sa ai o atitudine de invingator cum nu s-a mai vazut, sa curga ideile din tine valuri valuri, sa muncesti pana dai in branci, sa mustesti de abilitati de lider dar promovarea totusi sa nu apara. Pentru ca pur si simplu nu tu controlezi procesul de avansare in cariera care stim cu totii are in final si o doza mare de subiectivism.
Ma gandesc ca in loc de urmarirea cu orice pret a saltului din treapta in teapta pana spre varf, poate fi interesant, din cand in cand, un salt lateral, pe acelasi nivel, eventual in alt domeniu, pentru acumularea unei experiente specifice pe care o simti ca necesara pentru a-ti slefui competentele si a te face de dorit in ochii unui angajator. Tind sa cred ca n-ar fi rau daca in loc de scara am asocia dezvoltarea profesionala si cariera cu o tabla de sah plina de mutari asupra carora avem controlul, mutari gandite, inteligente si de ce nu castigatoare atat in ceea ce priveste brandul nostru personal cat si profesional. Eu zic ca merita sa avem cat mai mult control asupra carierelor noastre!
Tu ce zici?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s