10 intrebari si raspunsuri despre mentori si mentorat (mentoring)

Iata cum vad eu topul celor mai frecvente 10 intrebari pe tema mentoratului (mentoring), carora le-am adaugat si raspunsuri. M-as bucura sa apara comentarii sau completari atat de la persoane care au fost sau sunt mentori cat si de la persoane care cauta in acest moment un mentor.

1. Ce e un mentor?
Un mentor este o persoana cu experienta relevanta intr-un domeniu de interes pentru tine, o persona care a ajuns acolo unde iti doresti si tu sa ajungi, are abilitati sau comportamente pe care ai vrea sa le urmezi. Mentorul poate indeplini mai multe roluri, de la cel de ghid care este si cel mai des intalnit la cel de coach, consultant, trainer, resursa sau factor de presiune cand ai nevoie de mentinerea ferma pe drumul catre un obiectiv. Uneori mentorul poate fi si un deschizator de usi dar asta este totusi un rol secundar sau complementar. Nu incerca sa intri intr-o relatie de mentorat pentru scopul pragmatic al deschiderii de usi. Mentorul se va implica intr-o relatie de mentorat cu tine daca va simti ca poate contribui cu adevarat la dezvoltarea ta, invatandu-te sa pescuiesti nu oferindu-ti gratuit pesti.

2. Cum functioneaza mentoratul?
Gandeste-te la ceea ce vrei sa realizezi si la cum te va putea ajuta mentorul sa realizezi acest lucru. La baza relatiei de mentorat sta acordul dintre cele 2 parti prin care se precizeaza, obiectivele, modul de interactiune, etc; Mentorul va seta asteptari, va oferi sfaturi, experiente, feedback.

3. Unde gasesc un mentor?
Poti gasi un mentor in domeniul de business in care lucrezi, in reteaua de profesionisti pe care-i cunosti, printre prieteni, liderii grupurilor din care faci parte, printre profesorii pe care-i ai sau pe care i-ai avut sau chiar in familie. Important este sa faci o lista cu toate persoanele care le admiri pentru ca au ajuns acolo unde vrei sa ajungi, au realizat la nivel de excelenta ceea ce vrei si tu sa realizezi sau stiu exact cum ai putea sa faci si tu asta. Documenteaza-te despre aceste persoane inainte de a le propune sa devina mentori si evita eventualele conflicte de interese ce pot sa apara.

4. Cat costa mentoratul?
Cel mai adesea mentoratul este o activitate pro bono (deci gratuita); Mentorul este cu siguranta o persoana ocupata care iti face favoarea de a-ti darui din timpul sau. Profita la maxim de acest timp si respecta efortul pe care-l face mentorul pentru tine.

5. Cat dureaza o intalnire?
Durata unei intalniri depinde de acordul stabilit initial cu mentorul. Undeva intre 20 si 60 de minute poate fi durata unei intalniri de mentorat.

6. Unde ne intalnim?
Intilnirile de mentorat se pot desfasura fata in fata, pe email sau chiar la telefon.

7. Cu ce frecventa sunt organizate intalnirile?
Durata depinde din nou de acordul incheiat cu mentorul. Poate varia de la 2-3 intalniri pe luna pana la intalniri saptamanale sau chiar mai dese in functie de timpul pe care mentorul este dispus sa ti-l puna la dispozitie. Acest lucru se stabileste de la bun inceput!

8. Ce pregatesc pentru intalnirea cu mentorul?
Daca este prima intanire discutia se va concentra pe obiectivul de atins sau elementul care constituie obiectul acordului de mentorat. Daca este vorba de o intalnire ulterioara discutia se va concentra pe progresele inregistrate si pe ceea ce doresti de la mentor pentru acea intalnire.

9. Care este cel mai bun mod de a aborda o persona pentru a-i propune sa devina mentor?
Poti face acest lucru direct, prin email sau la telefon. O modalitate foarte buna este abordarea persoanei pe care ti-o doresti ca mentor la o conferinta sau seminar unde se presupune ca are un pic mai mult timp liber si potential dispozitia de a te asculta. Eplica-i persoanei de ce ai ales-o ca mentor si ca esti foarte interesat sa afli cate ceva din retetele si secretele de succes pe care le-a folosit pentru a ajunge aici. Nu folosi prea mult cuvantul ajutor pentru ca mentoratul nu este o activitate caritabila ci un acord din care ambele parti trebuie sa castige ceva. Ce castiga mentorul? Satisfactia de a contribui la dezvoltarea cuiva. Daca stii cum arata piramida lui Maslow este bine sa stii ca in general mentorii sunt persoane care se afla foarte sus in aceasta piramida la nivelul la care nevoile legate de ego sunt foarte importante.

10. Ce fac daca nu sunt Ok cu procesul de mentorat?
Daca relatia de mentorat se impotmoleste dintr-un motiv sau altul sau daca una dintre parti considera ca aceasta relatie nu evolueaza intr-o directie buna este fair play sa informeze cealalta parte despre acest lucru. Atentie relatiile de mentorat se bazeaza pe sinceritate si fair play de la inceput pana la sfarsit

5 responses to “10 intrebari si raspunsuri despre mentori si mentorat (mentoring)

 1. M-ar ajuta daca poti sa dai exemple de mesaje de trimis unui potential mentor pe email. Vreau sa propun unei persoane sa devina mentor dar mi-e teama sa nu ma refuze si sa ma simt aiurea.
  Multumesc

 2. IVASCU MARIA

  MENTORUL ESTE PERSOANA CARE TE FORMEAZA PENTRU VIITOAREA PROFESIE

 3. marianaiosif

  In viziunea mea poate fi si asa cum spui tu dar nu neaparat. Un mentor poate sa nu aiba de-a face cu o profesie..

 4. Pingback: Succes în România- un proiect de mentorat? « Alina Sclifos

 5. Interesant articol. Personal, am incercat sa culeg din experienta mai multor persoane informatii utile pentru formarea mea. Mentoringul este foarte important in lupta cu pastrarea motivatiei pentru succes. Daca ar fi sa fac o selectie riguroasa printre persoanele in fata carora am plecat urechea, am ales dintre acestia un mentor efectiv lipsit de cusur, ajuns extrem de sus pe scara lui Maslow, ca tot aminteai de ea. Desi lucram in acelasi domeniu, profesiile sunt insa diferite si o relatie de mentorat in forma aratata de tine ar genera conflicte de interese, ceea ce e de nedorit. Ramane un mentor oricum, prin observatie la distanta. Macar analizez activitatea si imi dau seama, de la distanta, cum a reusit. Oricum, chiar si in lipsa conflictului de interese, nu cred ca as avea curajul sa propun un mentorship in forma expusa in articol. Ii port prea mult respect si n-as indrazni sa ii rapesc din timp.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s