Cu ochii larg deschisi

Asa cum spuneam in numarul trecut, abilitatea de a observa imi este cea mai draga dintre toate cate le-am invatat in programul de formare in coaching si NLP. Ca orice abilitate si cea de a observa se cere a fi zilnic cultivata pentru a deveni cu adevarat producatoare de cunoastere si ulterior de efecte.

Voi impartasi cu voi 2 exercitii de observare dar mai intai vreau sa precizez cateva reguli simple de urmat :
1. Da-ti timp sa observi. La inceput vei avea nevoie de ceva mai mult timp dar pe masura ce iti consolidezi aceasta abilitate lucrurile vor deveni din ce in ce mai simple si mai firesti;
2. Observa intr-un mod ecologic fara a deranja sau a leza intimitatea celorlalti;
3. Observa fara sa judeci, da-ti voie sa observi si atat.

Exercitiul numarul 1: Incetineste
Cu siguranta ai un drum pe care-l faci foarte des pe jos. Lung sau scurt nu conteaza. Poate fi drumul spre birou sau o parte a lui, drumul spre sala, spre piata, la paine nu conteaza. Important este sa alegi un drum despre care ai putea spune ca “il stii chiar si cu ochii inchisi”.
Acum alege sa faci acest drum de cel putin 2 ori mai lent, cu pasi mici, in ritm lent. Acorda atentie la tot ce te inconjoara, drumului, cladirilor, naturii, oamenilor, masinilor, animalelor, culorilor, sunetelor, senzatiilor care apar. Odata facut drumul nu-ti ramane decat sa notezi, cand te intorci acasa, cat mai mult din ceea ce ai observat iar intr-o alta zi sa iei notitele si sa refaci drumul. Garantez ca dupa acest exercitiu vei realiza ca sunt atatea lucruri pe care nu le-ai observat niciodata pana atunci la acest drum. Ai putea sa alegi sa acorzi atentie numai naturii, alta data constructiilor, alta data oamenilor si asa mai departe. Te intrebi la ce bun un astfel de exercitiu? Este util sa intelegi filtrele pe care le aplici atunci cand functionezi oarecum pe “pilot automat” cum se intampla in cazul unui drum foarte cunoscut. Iar intelegerea acestor filtre este un pas foarte important spre cunosterea de sine! Cu siguranta vom gasi timp sa vorbim si despre filtre in viitor.

Exercitiul 2: Oglinda
Adu-ti aminte de acest exercitu cand te afli intr-un loc aglomerat. Intr-un Mall sau intr-o piata de exemplu. Opreste-te si observa cateva minute lumea din jurul tau aflata in permanenta miscare. Alege o persoana din multime. Ideal de acelasi sex si cam de aceeasi varsta chiar si greutate si alege sa mergi in spatele ei la 2-3 metri. Imita-i postura, miscarile mainilor, pasii, priveste unde priveste si ea, cauta sa-i imiti chiar ritmul respiratiei. Incearca sa faci exact ce face acea persoana. Dupa ceva vreme ai sa vezi ca miscarile devin in mod natural identice si foarte probabil ai sa simti o senzatie de conexiune cu acea persoana. Un astfel de exercitiu te ajuta sa intri intr-un foarte bun raport la nivel nonverbal cu o persoana stabilind astfel o conexiune nevazuta de incredere si deschidere.

Iti urez bucurie in efectuarea acestor exercitii si asa cum spuneam, daca vrei sa schimbi o vorba cu mine pe aceasta tema, sunt doar la un mail distanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s